tisdag 6 januari 2009

En annan värld

när man blir äldre, som farmor, så liksom blir man i en annan värld. utanför alla andras. precis som barn ibland är i en annan värld. farmor hör och ser så dåligt och blir delvis därför utanför. men inte bara därför. sedan är hela hennes perspektiv annorlunda. hon tänker inte framåt. utan bakåt. livet är bakom henne. för många av oss andra så är det framför. åtminstone delvis. åtminstone inbillar vi oss det. vi andra tänker så likriktat. frågar frågor. men farmor är inte riktigt där. inte att hon inte är klar. men hon är inte där vi är. hon är framför oss. hon har ett annat perspektiv. när vi frågar vilka tavlor hon vill ha med till nya lägenheten så kan hon inte svara riktigt. hon vet bara att fotot av hennes barndomshem måste med. hon lever i dåtiden när vi andra är NU eller till och med i morgon. många blir oförstående och nästan irriterade på att farmor inte är DÄR. precis som många också har svårt att samtala och samspela med barn. för barn... de vill inte svara på frågor om dagen som gått eller hur det är på dagis. de vill leka. barn är bokstavligen HÄR OCH NU.

mer respekt och ödmjukhet och förståelse för barn och gamla, tack! tänk på att alla har olika världar. ålder spelar roll avseende vilken värld man är i.

och precis som barn ogillar förändringar och nya saker så kommer det bli TUFFT för farmor att flytta.

det var iallafall trevligt idag. grönkålssoppa till mat och saffranspannkaka till dessert. trevligt att träffa kära släkten och krama farmor. alla fick välja om det var någon tomte eller sak de ville ha. så många prylar. så många minnen. tårar i mångas ögon och verkligen slutet på en era.

god kväll.

4 kommentarer:

Lindas trädgårdsblogg sa...

Du är så klok.

Linda sa...

fnissar. det där med klokheten vet jag inget om. men tackar ändå.

Anonym sa...

fint och tänkvärt. Får mig att tänka på morfar Malte.
Kram på dig
Mysigt att vi kunde ses så länge i lördags.

Evelina sa...

Jag hakar på Linda V:s inlägg.
Tänkvärda ord!
Kram