söndag 31 augusti 2008

Sleepless in ...

en natt med för lite sömn. har försökt att sova två gånger på förmiddagen men min kropp vägrar ge upp. är på helspänn och jag somnar inte. så tröttsamt. ont i en bihåla också. känns nästan som tandvärk. vi har varit ute hos mina päron. härligt att vara utomhus mycket. småttisarna gillar det.

nu ska jag ligga på soffan i halvdvala innan jag går och lägger mig för att kanske få sova några timmar.

måste dricka te också. det är nog bra mot bihålan. eller nåt.

i morgon börjar vardagen. J börjar skolan och jag ska vara själv med tjejorna dagtid. ska bli lite spännande faktiskt. tisdag-torsdag är det ju dagis 9-14...men måndagar och fredagar är vi ju alla tjejer hemma. alla fyra. hihi. E börjar i dansskolan i morgon också. mycket spännande i morgon alltså. rapport kommer självfallet. om inget konstigt händer. det som bekymrar mig mest med att vara själv på dagarna är hur jag ska få ut alla barnen själv. med trappor och sånt menar jag. hihi. men jag löser det. det gör man ju alltid. på något vis.

lördag 30 augusti 2008

fiskpinne

idag var J's lillebrolla här och stekte pannkakor till oss. vi har varit ute två gånger i det fina vädret också. e&e fick prova att gunga för första gången på lekplatsen. stor förtjusning.

ester är sååååååååååå nära att krypa nu. min lilla tussa.

E har haft myskväll med J och mig nu både fredag och lördag. så härligt för henne att få lite egentid med oss när bebisarna somnat för natten. visst vaknar de till lite ibland och behöver "sövas om" men det är ju såååååååååååå mycket lättare nu på kvällarna. vi kikar på lite familjeunderhållningsprogram och tar en kvällsfrukt. igår åt E sitt lördagsgodis (!) så idag blev det frukt istället. har jag nämnt förr att E är världens bästa unge? (!!!) det är hon. så bäst. så gullig. mammas tjej. jag älskar henne så det svider i mig. självklart älskar jag e&e också. men det är på ett annat sätt. jag känner ju inte dem lika bra än. E är ju min polare liksom. självklart kan man inte gradera kärleken. men ni hajar va?


nu till något helt annat:

vill bara tipsa er som inte känner till henne ännu - Magdalena Ribbing på dn.se. hon tipsar om vett och etikett. jag har hennes bok. hon är grymt underhållande. ett måste för alla nördar som jag själv. jag tänker citera nu. kanske får jag bannor för det. men här kommer det. det handlar om när man ska börja äta på kalas. så roligt.

"Ingen börjar äta i förtid, oavsett gästernas antal och om maten svalnar. Detta gäller formella tillställningar - men observera att antalet gäster inte har någon betydelse, fem eller femhundra är inget skäl att som gäst börja äta på eget initiativ. Informellt är det förstås en annan sak. Men i elegantare sammanhang väntar alla gäster till dess att de uppmanas att börja äta. Det handlar om gemenskapen i det samstämda ätandet. Vad det inte handlar om är att gästerna ska stilla sin eventuella hunger snarast möjligt."

GALEN

VARJE gång vi/jag ska mata småligisterna så GNÄLLER/SKRIKER de HELA TIDEN. jag blir GALEN. jag är allvarlig. jag tappar det. vad är det för fel? de spottar ju inte ut maten så det är nog inte den det är fel på. enda gången de är nöjda är om jag matar dem och J står bakom mig och har show (sjunger barnlåtar i högan sky). och det funkar ju inte riktigt. från måndag är jag ju själv dagtid och ingen kan sjunga. dessutom blir det så obekvämt då man har gäster om J hela tiden måste sjunga. what to do?

fredag 29 augusti 2008

Bilder från 080829







Ute

idag var vi, hela familjen, uppe och gick i naturreservatet som ligger här nära. så vackert. doft av höst men ändå varmt. hade picknick på en stor sten...men sprang mest runt för så fort vi tagit fram fikat så kom hundra getingar. det var mysigt iallafall. vår familj mår bra av utomhusvistelse.

på eftermiddan gick vi ut igen. hela lekplatsen var full med barn så E hade kul. susade ner för backen på trehjulingen tillsammans med kompisar från gatan.

pizzamiddag. skönt.

oroar mig lite över e&e. de är inte helt bra. visst de är helt okej nöjda och så. äter bra med mat osv. känns liiiiiiiiiite varma dock och tar sig på öronen då och då. kan inte bara detta gå över? enligt doktorn på barnmedicin i onsdags var ju allt okej. men det känns inte helt okej. har ingen lust att åka in med dem igen. avvaktar nu. bättring eller försämring. jobbigt med sjuka barn. oro oro oro. självfallet inser jag att det inte är någon fara. men det är jobbigt ändå. jag vill att de ska vara friska. alltid alltid.

torsdag 28 augusti 2008

Bilder på mina kärlekar (två av dem)




Dressed

idag var jag och lunchade på stan med en vän. jag känner mig helt malplacerad bland vanligt folk. det var första gången jag var iväg på något själv utan ett enda barn på drygt sju månader. amazing. blir tom utan kidsen och tänker på dem ungefär varannan minut eller så. men man måste träna sig lite på att släppa dem bara liiiiiiite liiiiiiiite grann. bra för mr. pappa att vara själv med småligisterna också.

på eftermiddagen var vi och handlade allesammans och sen åt vi pannkakor till middag.

E och jag gick förbi kyrkan också. svårt att förklara det där med religion för en fyraåring. "det finns folk som tror att det bor i en farbror i himlen som heter Gud". jag kände mig urfånig. måste tänka över det där.

onsdag 27 augusti 2008

Melon

i förmiddags var vi och visade guldklimparnas öron för doktortanten på barnmedicin. de blev godkända även om det var liiiiiiiiite rött kvar. alles okej alltså. skönt. nu dröjer det säkert bara en vecka innan nästa härliga infektion når oss!

mina guldklimpar. de har haft en underbar dag. så soliga så soliga! bara när de matas som de gastar i högan sky. vet ej varför. de verkar ju gilla maten?...!?

ellen har lärt sig åla idag förresten... så duktiga de är...nya saker hela tiden. man blir så stolt som en tupp. eller kanske en höna i mitt fall då?

mamma är här idag. hon är bäst. men det har jag ju skrivit om så många gånger nu så det börjar väl bli tjatigt.

nu ska jag lägga upp en annons på tradera. ska sälja en POP-fleece (eller två) som vi köpte DYRT i våras och använde en gång. det blev ju tokvarmt i typ maj så vi fick aldrig användning för dem mer. och nu är de för små... :( synd för det var fina tröjor.

tisdag 26 augusti 2008

Värk

det värker av kärlek i hjärtat idag. mina fina fina tjejer. vilka underbara. det är ett mirakel att jag fått dem till mig. till mitt liv. ordet tacksam kommer till mig. jag känner mig så. tacksam alltså. när jag bär någon i min famn eller när jag ser E och hennes lekar och idéer. då värker mammahjärtat av kärlek och det nästan rinner över. knyter sig i magen som att jag vill gråta. av glädje förstås.

ellenbellen har en tand på g. vänster nere, tror jag det var. inte bara öronen som spökar alltså.

idag var svärmoren min här. lagade mat och fixade. så skönt med all hjälp runt om mig. jag är så glad att jag har släkten nära. tror förresten mor min kommer hit i morgon. hon pratade om att vi skulle kolla igenom gamla lådor efter varma kläder till bebbarna. tur att nån håller koll. mamma har blivit expert på att handla begagnat på tradera också. det kunde man ju inte trott för ett tag sen. hon köper en del tyg och sånt där. hon syr ju massor. vill inte skryta men hon är ganska bra faktiskt!

E är inne i en "jagvillintesovafas". det är tråkigt att sova. jag håller med henne. känner mig som värsta morsan och überpedagogen när jag står och föreläser om varför kroppen behöver sömn.

måndag 25 augusti 2008

Ester - physical marvel?











Syster yster - ellen&ester


Te och värmedyna?

bm tyckte att jag skulle åka hem och lägga mig på soffan efter besöket förut. "unna du dig en kopp te i soffan i lugn och ro", sa hon. jag gapskrattade inombords. nu är klockan tio över tio och NU är det läge för te i soffan. bara 10 timmar senare. men hon menade väl.

egentligen borde vi gå och lägga oss vid 22. men vi måste ha lite vår egen tid också...så det blir nog vid tolv som vanligt. nu ska J bara jobba tre dar till. nästa vecka börjar han skolan och vi får lite ordning på vår vardag. dvs så är vi hemma allihopa på eftermiddagen och kvällen. DET ser jag fram emot.

magen har svällt upp som en boll. fint. jag som inte saknade gravidlooken (se gamla bilder ni som törs). tyvärr vågar jag inte lägga upp några efterbilder på magen. vill inte skrämma folk. vill inte avskräcka folk från att skaffa barn...hhihiii. 1 kg kvar att gå ned. men mycket hud. russinmagen gör mig gråtfärdig stundom. men ändå inte. ytan på mig blir liksom mindre och mindre viktig med åren. hihi igen. nu låter jag som jag är minst 50 bast.

night night. dags att sluta svamla.

Spiral

idag var jag hos bm och satte in den. spiralen. det gjorde inte alls ont. jag fick en vetekudde som värmde magen och min bm är världens bästa. nu hoppas vi på att detta ska funka bra. hade varit så sköööööööööööööööööönt att slippa piller. att sterilisera sig som 26-åring känns inte heller aktuellt. för även om jag idag tänker att - no more kids - så vet man ju ALDRIG. man ska aldrig säga aldrig.

J och E är iväg och fixar lite ärenden. tvättmaskinen surrar och jag är trött. det blev sent igår. J satt och grejade med de nya telefonerna (bäst att inte skriva mobil längre)...jag sov iofs på soffan. älskar att sova där. det liksom sitter kvar i mig det där från barndomen att jag inte vill gå och lägga mig. så hur trött jag än är så vill jag bara inte gå och lägga mig. därför somnar jag ofta på soffan istället. smart va?

vi bor på två plan (alltså två våningar i vår lägenhet) och min "nya" iakttagelse (ett t?) är allt man liksom bär. upp och ned. ren tvätt ned. smutsig tvätt upp. leksaker upp och leksaker ned. hårspännen ned och hårspännen upp. en tandborste hit och en gåstol dit. detta bärande... jag VET att det inte tar slut. ett sisyfosarbete, helt enkelt. fast liiiiiiiiiiiiiite roligare och lättsammare.

söndag 24 augusti 2008

Sent

idag har vi varit hos min svärfar och hans fästmö. det känns så fånigt att skriva så. vi har varit hos "farfar och lilli" kort och gott. trevligt. promenerade ut på amundön och det är så vackert där. fick till och med lite solbränna i ansiktet. ester ville inte ligga i vagnen så hon fick åka ergon. ellen sov så gott i havsluften. det blev sent så barnen kom inte i säng förrän vid halv tio/tio. men vad gör väl det?

ester kan stå på alla fyra nu. hon blir så arg när hon inte kan krypa. mitt otåliga barn.

känns som att öronen är bättre. sista dosen med Kåvepenin i morgon. ester hostar dock som en gammal trasig bil.

dricker te nu. vi köpte nya mobiler idag. tydligen så var det dags nu. och ärligt så har min rosa motorola inte varit någon höjdare. så nu blev det svenskt. någon ericsson med något nummer efter. varför döper de mobilerna till så sjukt tråkiga saker? varför kan de inte få kuliga namn? blir lättare att komma ihåg då också. måste skriva ett brev till ericsson. J håller på och grejar med mobilerna nu. vi tog likadana. eller ja, J valde åt mig också. mitt ointresse för tekniken är skrämmande. jag vill mest kunna ringa med min. och skicka sms. det är sånt jag gör med min telefon. J säger att man kan göra massa annat också. men jag... är helt enkelt inte intresserad av sånt. det är som att öronen slutar fungera och liksom stänger sig när han börjar prata om sånt. samma gäller för datorer.

night night.

lördag 23 augusti 2008

På Liseberg - bilder på vackrasten











Saturday

J är och hämtar E på prinsesskalas. småfjunen sover sista luren och deras mamma tar ett par djupa andetag. ester var så söt när jag skulle söva henne nu. hela tiden sa hon papapapapapapapapapapaaa med stängda ögon. om jag berättar det för J sen kommer han tolka det som att hon saknade honom. jag tror mer hon hittat sitt första riktiga ljud: pa. men man vet ju aldrig.

ester kan sätta sig upp själv nu. från magliggande. men det har jag kanske skrivit förut?

idag dammsög vi här uppe. med vi menar jag J. så härligt att inte bo på en soptipp längre.

liseberg igår. ja, det var härligt. alltid underbart att vara själv med E. vi åkte slänggungan 2 ggr. modiga modiga E. fast hon är väldans försiktig av sig. helst skulle hon nog åkt bara ponnykarusellen. femtioelva gånger. det är svårt det där när man har en försiktig unge. man vill ju inte ha för mycket silkesvantar på sig...kanske finns risken då att man konserverar försiktigheten? men man vill ju inte pusha för mycket heller... det kan ju också resultera i precis tvärt emot det man vill. man måste vara lagom. låta barnet vara sig själv...men samtidigt pusha lite. som sist när E och jag var på badhuset och hon inte ville åka rutschkanan... jag tjatade lite lagom försiktigt och sen när vi väl åkt den sa E när vi kom ned: "nu vill jag bara åka 8 gånger till, mamma". jaja... barn är olika. precis som vuxna.

syrran har kommit på ett namn till katten: Alfons. fint.

fredag 22 augusti 2008

Tomorrow

skriver i morgon. en kompis var här och nu är det to late to blog. E och jag var på liseberg idag!!!

torsdag 21 augusti 2008

Tröttisar

ester slog sovrekordet med marginal idag (inspirerad av OS?) och sov i fyra timmar och tjugo minuter. det behövde hon. de är lite vissna tjejerna ... men tappra ändå. har ätit okej. somnade gott på kvällen och jag hoppas att de kan sova gott inatt. känns som att sömnen verkligen gör dem gott när de är sjuka.

mamma och mormor har varit här som sagt. mormor bakade småkakor med E efter att hennes kompis L gått hem.

ganska tomt i blogghuvudet idag. Linda trött helt enkelt.

nattinatti. dags för småkakor.

Lugna gatan

ester har nu sovit i 3 timmar. det har aldrig hänt dagtid förut. lilla tussen. helt slut säkert...eller så har kåvepeninet deckat henne. jag tittar till henne varannan minut nästan för att jag blir så orolig. brukar ju sova så korta pass...mina små. ellen har vaknat och varit på apoteket och nu somnat om igen under tiden ester sovit. nu sover alltså alla tre. e&e och J. stora E är på dagis och mamman surfar. såååååååååååååååååå avkopplande. sååååååååååååååååå skönt. när de vaknar är det dags för lunch. idag ska vi prova lite burkmat för omväxlings skull.

J hämtade spiralen på apoteket. på måndag ska bm (barnmorskan) sätta in den. ångest. ångest. ångest.

7

idag blir de 7 månader. grattis, söta söta barn!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Godingar

småfjunen sov bra i natt. som vanligt. trots öronen. de har nu fått två doser Kåvepenin. vi får se hur det artar sig.

idag kommer mamma och mormor hit igen. mina klippor. jag förstår inte hur folk som har alla släkt i typ norrland klarar sig.

det gick bra att lämna E på dagis idag. sa jag att hon blev superledsen igår när J skulle lämna henne? iallafall. idag gick det bättre. men hon är en försiktig brud. ingen sån där som kastar sig in i leken på dagis. hon måste kolla in allt först. hitta sin egen väg. jag tar det som ett tecken på begåvning, såklart.

onsdag 20 augusti 2008

Äventyr i vardagen

ringde mamma i förmiddags. kände att med två förkylda bebisar på armen (armarna) blir situationen ohållbar på kvällen när J jobbar. min SÖTA OCH UNDERBARA mor kom direkt och tog med sig min mormor som var där på besök... efter att de kommit blev småtussarna bara mer och mer gnälliga och verkade ha ont på riktigt. sååååååååå....det var inte mycket mer än att åka in. barnakuten på östra (hej igen, där har jag varit några gånger nu... två med E och en med e&e). vi kom dit vid halv sex och åkte därifrån vid åtta ungefär. hemma vid nio efter att ha väntat läääääääääänge på apoteket... apotekstanter är världens långsammaste. varenda gång! så stressigt eftersom e&e satt i bilen och var sådär nöjda...

iallafall så hade ellen och ester öroninflammation på bägge öronen. båda två. fyra små röda öron sa farbror doktorn (som för övrigt var samma person som undersökte dem innan vi åkte hem från bb). sköterskan vi träffade var urgullig (var för övrigt samma sköterska som tejpade ihop E's kind förra våren). så nu är det Kåvepenin som gäller i fem dagar...morgon och kväll. ester gillade det inte. ingen blev förvånad. ellen tog det mer cool. ingen blev förvånad då heller. mina ljuvliga ungar. fan, vad jag älskar dem! inte fint att svära i bloggen...men ibland så måste man.

E var hemma med mormor min och allt hade gått bra. mormor hade stekt pannkakor till E och hennes kompis L och det är ju sällan det inte går hem med pannkakor.

det var den dagen det. klockan är snart elva och jag tog mig precis en tallrik fil. blev liksom ingen middag för mig idag. hoppas nu de kryar på sig snart mina små fjun... så goa de är!

tisdag 19 augusti 2008

Roligt

ni vet. andra större bloggare, nämner inga namn, med flashiga tjejer och så... där skriver de alltid vad de har på sig idag. så att alla stackare som läser deras bloggar ska förstå vad det är som gäller. kul kontrast: idag har jag på mig mysbyxor i urtvättad grå nyans (Russel athletic) och ett svart linne från gina tricot i storlek XL (inköpt för att rymma en stoooooooor mage).

en annan kul grej som de alltid frågar kändisar i såna där kvalitetstidningar: vad har du alltid i handväskan? mitt svar: plånbok, nycklar, mobil, våtservetter och 23 bebisleksaker (no joke).

lite lindahumor sent på tisdagen. eller jo, det är väl tisdag?

Örat

vi snorar vidare. kvällen gick bra. ester vart jätteledsen efter sista luren och det enda som dög var att jag bar henne. liiiiiiiiiiiite orättvist mot ellen. men så är det. hon tog sig över örat och hispmamman tänker direkt öroninflammation. efter en stund tyckte jag dock att det lugnade sig lite. just nu sover de men det kan ju ändras snabbt. särskilt när de är sjuka... avvaktar natten så får vi se hur de mår i morgon. tempar hon i morgon ska vi kanske åka till barnmedicin för att kolla att det inte är örat. hon brukar aldrig ta sig i örat om man säger.

nu ska jag hänga tvätt och ringa min man. han är bäst. kanske göra mig en kopp temedhonung också. halsen känns sårig.

kramkram / Linda

Drama queen

får be om ursäkt för gårdagens inlägg. var halvt om halvt medvetslös när jag skrev det. jag älskar att överdriva!
idag är en bättre dag. J jobbar men läget är under kontroll. E leker med L och småfjunen sover just nu sista luren för dagen. de snorar och är lite gnälligare än vanligt men äter och sådär...hoppas det är en "mild" förkylning som inte utvecklas till något annat än just bara en förkylning.

ute öser regnet och hösten kryper närmare. känns mysigt med höst nu. fick akut jul-längtan vid frukosten i morse. galet.

nu ringde E's andra kompis på gatan. A. hon kommer också hit. jippie, I´m alone with five kids. måste lära mig att säga nej. en annan gång.

so long.

måndag 18 augusti 2008

Tears in my eyes

idag var en sån där pissig dag. inte hela kanske. men nästan. det hela toppades med att både ellen&ester löpte amok på kvällen. de somnade som vanligt vid 19.30 och vaknade till efter cirka en halvtimme...det brukar de göra (precis som att de sovit av sig det tröttaste då)...men då brukar det bara vara att buffa på dem lite och så liksom sover de vidare. idag var det bara skrik och skrik och skrik och jag förstod ingenting. allt byggs upp till ett supermegastort berg som jag inte kan bestiga. jag känner att jag inte hinner med E och det värker i mitt mammahjärta när hon får "klara sig själv" så mycket. det värker i mammahjärtat när småfjunen är förkylda och inte vill sova och skriker och ja, allt blir upp och ned. till slut började jag bara gråta. mycket och mycket tårar. känner att jag försöker och försöker... men ändå blir det inte bra. jag vill så mycket men känner mig ständigt otillräcklig. jag vill krypa in under ett stort täcke och gömma mig en vecka nu. äta praliner och dricka cola. men jag vet att jag aldrig skulle kunna göra det. jag vänder ut och in på mig själv för barnen. de är mitt allt. men ändå räcker jag inte. så ledsen idag.

Snor

E gick på dagis två dagar i förra veckan och nu bär det av igen. förkylningens tider är här. värst blir det såklart för ellen och ester. de är lite varma idag också...vi får se vart det landar. en dag i taget brukar vara ett bra måtto när man har tre små. vi får se. nu ska jag ned och laga middag. J's lillebror kom hit nu. senare (när barnen sover) kommer nog J's mamma också. hon ska klippa J.

söndag 17 augusti 2008

Äntligen

igår flyttade vi äntligen ned våra kläder till garderoberna i nya sovrummet. rensade rejält bland mina grejor. sorterade till exempel undan alla tröjor som är för korta. inge sugen på att visa russinmagen nåt mer. ever. skänker det till loppisen som finns här i vårt lilla samhälle. det är ändå sjukt vad mycket kläder man har. vi lever i ett överflöd och 9 av 10 av våra behov är inbillade. promise. jag menar, hur många (i sverige) kan ärligt säga att de BEHÖVER nya kläder? vem kan ärligt säga att de BEHÖVER en platt-tv? vår konsumtionssamhälle är sjukt. ibland blir jag sugen på att bli mer radikal. vägra köpa nya saker till exempel. nästan vad som helst finns ju att köpa begagnat. ellen&ester till exempel...de har nästan bara ärvda/lånade prylar och det funkar ju alldeles utmärkt. det är, trots allt, dubbelt detta med ideal och ideologi. för trots det man har i sig i fråga om ideologi och ideal och idéer så finns ju ändå människans önskan att "vara som alla andra". eller iallafall nästan som alla andra. hänger ni med mig?

lördag 16 augusti 2008

Bilder från idag











Syrran fyller år

idag har vi varit hos mina päron och firat min syrra. hon blir 24 idag. jag kom ju på värsta bra födelsedagspresenten (för en gångs skull) och gav henne en kattunge. J's mamma hade nämligen kattungar just nu så det passade ju bra. systern min älskar katter och jag känner att hon behöver någon att pyssla om hemma hos sig. någon att prata om och ja, sköta. I say no more.

katten är döpt till "Link" av J's lillebror. får se vad syrran hittar på för namn till honom. bilder kommer snart.

nice har vi haft det iallafall idag. var ute en sväng och det hade ju varit härligt om det inte var för alla FÖRBANNADE GETINGAR. när jag skulle titta till e&e som sov så kröp en geting på insidan av insektsnätet på vagnen. what? ingen blev stucken. inte idag iallafall.

pratar mycket med J om vänskapen. om hur vissa vänner liksom stannar kvar. trots att man lever olika liv. och andra inte. så är livet. kanske att man bara måste acceptera att vänner (som allt annat) kommer och går och att det inte måste vara någons fel. eller?

E 4 år fotar







fredag 15 augusti 2008

Oj

barnen sover och det är undanplockat här uppe. och precis när jag ska blogga så hör jag nu att J kommer där nere. han har varit och handlat. måste hjälpa honom att plocka in maten.

måste bara berätta hur cool man blir av att vara mamma. när jag skulle städa badrummet här uppe alldeles nyss så dök en superläskig spindel upp i ett hörn. hade detta skett b.e (before E) hade jag tjutit i högan sky och nästan svimmat. nu tog jag iskallt och hade ihjäl den med ett papper utan att blinka. jag fick inte ens rysningar. eller ja, bara några små.

night night.

Hallå! Här är mamma! Här! Titta i kameran!
















En vanlig dag

E är och leker hos L. klockan är halv ett. där nere är vår vaktmästare Glenn och J. de grejar med toan. stopp. jag håller mig därifrån av lätt insedda skäl. smågodingarna sussar sött.

idag händer nog inget särskilt. har inte duschat än. men borstat tänderna. måste försöka komma ut sen. känner för att gå långt långt idag. supermotion är ju att släpa tvillingvagnen också. den väger 100 ton. jag älskar överdrifter.

det luktar höst genom mitt öppna fönster.

torsdag 14 augusti 2008

Ara

jag vet inte...jag förstår att man blir arg när man "förlorar" ett os-guld och så...MEN jag tycker ändå att han uppträdde ouppfostrat. skämmes, ara!

snabbt kvällsinlägg nu. annars tar chipsen slut...J har börjat redan.


idag SKA vi gå och lägga oss i tid!

kramkram

Blåslampa

gå upp. frukost. duscha. klä på sig. aktivera barnen. lunch. handla. gäster kommer. förbereda mat. tvätten. aktivera barnen. söva barnen. plocka undan. förklara för barnet. städa. plocka undan. le. andas. aktivera barnen igen. ha tålamod. lyssna. andas igen. borde vila. hungrig. blöjor. klädbyten.

lite ord från mitt huvud. ibland känns det som en tombola där inne. men det går i ett. i ett i ett i ett.

snart kommer svärfar med fästmö hit. jag har förberett korvstroganoff. till efterrätt blir det glassbåtar och kaffe. gött att ha tvillingar och E för då kan ingen liksom klaga på att maten är enkel. GOD men enkel. E och jag var på Hornbach förut och handlade några prylar. E´s kompis L följde med. små sötisar som hjälpte mig så bra att bära. just nu är de över hos L och äter pannkakor och busar, gissar jag på. småtrollen sover. de har börjat äta som hästar...småtrollen alltså.

godnatt. nej, just det. jag måste vara vaken minst 7 timmar till.

onsdag 13 augusti 2008

Djupa andetag

efter att J och jag varit och lunchat hos en kompis till honom på förmiddagen och J sedan åkt till jobbet började eftermiddagen ensam med kidsen bra. småtjejerna sov en bra stund och jag lekte med E och hennes playmobilgrejor. sen hade vi lite mys...E är så sjukt duktig och samlad när vi är själva. verkligen skärper sig. MEN sen när jag skulle söva småttisarna till deras sista lur så bara vägrade de. mitt i det att jag skulle söva dem och frustrationen byggdes upp skadade E sitt lilla finger (liiiiiiiiiiiitet liiiiiiiiiiiitet sår) och börjar på egen hand ringa från min mobil till sin far som är på jobbet och ylar till honom att han måste komma hem för hon är skadad. stackars J blev väl vettskrämd... två skrikande bebisar och en ylande E och en mamma som bara tänker sitt mantra: "inte bli arg. andas. inte bli arg. andas." och jag lyckades. jag blev inte arg utan förklarade lugnt för E att hennes sår var av det mindre allvarliga slaget och att vi nog fick stå ut med gnälliga bebisar ikväll för de vägrar somna... så ligisterna skippade sista luren och fick istället gå och lägga sig tidigare idag. de somnade vid 19.20. annars somnar de ju runt 20. hoppas hoppas hoppas att kvällen blir lugn iallafall. vi får se. E var så gooooooo mot syrrorna på kvällen. efter att såret kändes bättre och vi ätit lite så hade vi sångstund för bebisarna på golvet och sen så hjälpte E mig att natta dem. hon stod vid esters sida och sjöng byssan lull och gungade hennes säng. så ikväll kan man säga att E nattade ester och jag ellen. mysigt det låter.

nu ska jag röja i köket för det ser ut som ett sjöslag där.

pratade med farmor. hennes storasyster har dött. farmor är 93 så hennes storasyster var följaktligen gammal. men ändå. ett liv har slocknat. ska tända ett ljus för henne.

tisdag 12 augusti 2008

Barnvakt

detta ämne. barnvaktsämnet alltså. för många är det så naturligt. för mig inte. E har sovit borta ytterst få gånger sen hon föddes. och ibland har jag kanske tänkt att jag borde gjort mer saker bara för mig själv sedan jag fick henne. kanske jag borde unnat mig mer och låtit J ta fler kvällar och nätter själv? så är det säkert... och jag kommer att vara bättre denna gången. på att låta J ta dem allihopa. MEN att lämna bort dem till någon annan... jag vet inte. det känns inte rätt bara. jag har skaffat dem och jag vill vara med dem liksom. nästan alltid. jag har inte varit härifrån någon gång på kvällstid sedan de föddes men jag saknar det inte. och ibland så känns det som att "folk" vill få mig att känna att jag liksom bör sakna det. för mig känns det helt onaturligt att lämna mina barn ifrån mig. det är mycket möjligt att e&e inte kommer att ha barnvakt över natten förrän de är 3-4 år. visst, mamma (eller någon annan nära, J's mamma...) kan få komma hit och lägga dem på kvällstid eller passa dem på dagen. men att sova ifrån dem. nej. om J är här är det ok. men barnvakt...nej. jag tror att man måste gå mer på magkänsla som förälder och inte lyssna på hur alla andra gör. jag säger inte att alla andra gör fel och jag rätt. jag säger bara att alla måste lita till sin egen känsla och mer eller mindre skita i de andra. eller inte skita i dem...men kanske bry sig mindre om åsikter runt omkring. bara respekt visas. you see?

börjar känna lite samma med amningen på natten osv. för mig känns det rätt mysigt att amma dem på natten och sova jämte dem. och så länge det känns bra för mig och alla andra familjemedlemmar borde det väl vara ok... vad än bvc säger liksom.

vet inte varför dessa lite ilskna tankar dök upp just nu. men det gjorde de.

aufwiederschreiben.

Frestelsernas frys

mamma har ju varit här som ni vet. alltid har hon med sig något. antinget något stickat eller virkat till barnen...eller något ätbart. denna gången hade hon en påse bullar och en påse frallor. jag funderar på att gå ned att ta mig en (hahahaaaaaaaaaa) bulle eller typ fem. eller fler. men så tänker jag på formen. på min kropp. och tänker att jag ska nog inte göra det. jag tänkte att det kanske hjälper om jag tar en banan. det gjorde det som vanligt inte. "frukt är godis" sa mamma till mig när jag var liten men inget kan väl vara mer fel? frukt är inte godis. frukt är frukt och godis är godis. precis som att frukt inte är bullar utan just frukt. bullar är ju bullar. hänger ni med?

J ringde och sa att de är lediga tors och fre.... så det blir bara en kväll "själv" denna veckan.

nu ska jag gå ned och tina några bullar. eller kanske en morot hjälper?

bilder - sitter




Ål

min lilla otåliga pärla och älskling, ester, kan åla! hurra... det som lockade henne att lyckas var citruspressen... (en liten i genomskinlig plast). leksaker är ju totalt överflödigt!

måndag 11 augusti 2008

Köttbullar

när mamma och pappa är här så leker pappa hela tiden med E. känns som om jag inte träffat henne på hela dagen fast jag varit hemma. morfar är helt klart ny favorit. mamma ska sova över och stannar i morgon också. min klippa. min mamma.

vi var förbi dagis en sväng och kikade in. förbereda sig inför morgondagen måste man ju. E blev lyrisk när hon kom in i "dockvrån" och sa "jag älskar ju att leka här". hon ville börja leka direkt men jag förklarade att hon måste vänta till i morgon då hon börjar... nu längtar hon. känns bra.

anmält mig på bloggtoppen.se. hm, känner pressen. måste vara fyndig. måste ha ett spännande liv. måste måste måste. men jag skiter i det. fast man inte får säga skit, säger E. bloggen är ju min dagbok. skrev massvis med dagbok förr (ända upp i gymnasiet). döpte mina dagböcker till olika tjejnamn jag gillade (jennifer, vendela...). vilken klyscha det låter som. en period hette dagboken magnus efter en vacker uppsalakille jag träffade i spanien. jaja. bloggen är iallafall som min dagbok i den nya tiden. vore bloggen en riktig dagbok skulle den nog heta nåt i stil med hedda. hedda är ett sånt där namn som jag gillar men som vart för annorlunda när vi skulle namnge barnen.

söndag 10 augusti 2008

The End

i morgon åker J till norge på konsert. nisse ung ska spela. mamma och pappa kommer hit. och på tisdag börjar J jobba igen. och E börjar på dagis. har lite ångest över att vara själv med tjejerna på kvällarna nu i 3 veckor...även om jag vet att det funkar när det väl är "igång". sen när de tre veckorna förflutit är det dags för J att återuppta sina studier...gläds så över det. vet att han kommer att må bra av att plugga. gläds också över att då få ha honom hemma om kvällarna... det är ju den mest intensiva tiden. dagtid är ju enklare. tänkte så smått börja gå lite till öppna förskolan till hösten nu... både bara med bebisarna och med dem och E. ska kolla upp vilka alternativ som finns.

ikväll var svärmor och gänget här (svärmor, hennes man/särbo, J's lillasyster och lillebror) och de hade med sig kinamat. nice nice. i förmiddags lekte E med en kompis (samma som igår).

regnet har öst ner idag och när jag slängde soporna nu på kvällen luktade det lite lite av höst. jag brukar alltid känna aningens vemod när sommaren tar slut. men inte i år. nu ska det bli skönt med höst och lite svalka. höst och rutiner och vardag. jag gillar sånt. jag är en riktig vardagstönt. som gillar när saker är som de brukar. jag (vi) har kommit på att det är så man överlever som småbarnspäron: RUTINER. det är ett måste. frukost - lunch - middag och AKTIVITET krävs för att inte skapa oro i lägret (=missnöjda barn). barn mår ju (precis som jag) bra av att saker är som de brukar. få barn jag vet gillar nya saker. jag är nog ett barn. inside alltså.

det är så konstigt nu när småttisarna sover så bra om kvällarna (ta i trä). nästan så jag hinner läsa en bok eller så. crazy vad tiderna förändras. för ett par månader sedan gick vi här med var sitt barn på armen till klockan tolv. fnissar.

lördag 9 augusti 2008

the Cat

hm, vad har vi gjort idag? dagarna rullar fram och jag vet inte riktigt vad vi gör. E var iväg hos en kompis och lekte idag. vi har mest degat runt här hemma, som vanligt. var nere en sväng på Loppisen här i samhället och fyndade grejor för 30 kr. supernice! ellen och ester fick följa med i var sin bärsele. på tal om bärselar så skulle jag verkligen vilja ha en till ergosele. babybjörnen bara hatar jag. bara J som använder den. hatar är förresten ett väl starkt ord. men jag gillar den inte.

nu ska vi göra i ordning där nere. ni vet, vi har ju eget sovrum där nere numera. hihi. jag ska flytta in grejor i mitt badrumsskåp. kanske dricka lite te också. och njuta av lite tid med J. nu när alla prinsessor sover.

jag är så GLAD för mina barn! världens lyckligaste morsa.

Zzzzzzzzz

ellen sov från 20.15 til 07.30. utan ett enda uppvak. ester, lillskruttan, vaknade vid 01 och fick komma över till storsängen. men ELLEN, vilken brud! hoppas detta fortsätter (naiva jag) och att det inte var en engångsföreteelse.

fredag 8 augusti 2008

Bilder




Humble

ni vet, innan man får barn. man har tankar och idéer om hur man ska göra och inte göra. jag fick barn så tidigt så jag hann aldrig skaffa mig sådär jättemånga tankar. men några. en av dem var att jag inte ville att mina flickor (eventuella) skulle bli såna där tjejtjejer med rosa pluttinutt och gulligull. jag vill ha rejäla brudar med skinn på näsan... ni vet. det där med prinsessor och skräp har jag alltid själv tyckt varit rena tramset. när E var liten var jag rätt bra. jag klädde henne oftast i ganska neutrala kläder och mycket sällan i klänning, blusar och kjolar och sånt. tilläggas bör kanske att jag själv nästan aldrig har klänning eller kjol. inte att jag har manlig stil eller så. men jag gillar jeans och tröja. använder sällan smycket och så... jaja... iallafall. någon gång runt 3 år så hände något med E. hon ville nästan alltid ha klänning/kjol till dagis (och alla andra dagar också för den delen). och eftersom jag väljer att inte bråka om kläder så får hon ju gärna ha det. nästan alla klänningar och kjolar i hennes garderob är gåvor från andra än mig och J. vart vill jag komma nu då?
idag var E och jag på H&M och skulle inhandla regnkläder och mockasiner. E ska nämligen börja i dansskola 1/9 och det står på lappen att man ska ha mockasiner. och duktig mamma som jag är så tänkte jag nu köpa det. när vi valt regnkläder är vi påväg mot kassan och jag kommer på att vi ju skulle ha de där mockasinerna. då får både E och jag syn på det samtidigt... precis jämte kassorna finns en hel hörna med DANSKLÄDER... dansskor i rosa och glitter... dansklänningar och tights och allt allt allt med "hello kitty" på. E bara studsar av lycka. "mamma, man behöver fina fina dansklänningar när man ska börja i dansskola." jag: "det räcker nog med de där skorna...sen går det nog bra att dansa i vanliga tights och en tischa (t-shirt)". E såg helt oförstående ut och började ivrigt att pussa den fina dansklänningen. jag klappade ihop totalt och inhandlade klänningen, tightsen och dansskorna. E var så lycklig. "är allt detta till bara mig, mamma?". väl hemma har hon dansat runt i sina kläder hela kvällen. min fina tjej. min prinsessa. hon ÄLSKAR allt som har med prinsessor att göra...som jag ju skrivit om tidigare också.
ja, inget blir som man tänkt sig. jag tänkte bli en sån där som inte skämmer bort min tjej för mycket och då SÄRSKILT inte med fåniga prinsessgrejor. och fåniga danskläder som hon inte ens behöver.... men jaja. hoppas hon blir bra och rejäl ändå.

torsdag 7 augusti 2008

Staffan Götestam

jag började precis läsa "bröderna lejonhjärta" för E som godnattsaga. första kapitlet krävde ett långt samtal efter. det är så UNDERBART att prata med henne sådär intensivt...svara på frågor och se hur hon liksom lyssnar och fascineras med hela kroppen. jävlar, vilken underbaring! astrid skriver så ljuvligt. inte bara för barnen. för oss andra också. vi stora stora barn. när blir man vuxen?

idag var J's gamla kursare här med sin lille pojke, 9 månader. hon är en sån där rolig människa. ni vet, vissa det bara klickar med och jag fnissar åt typ allt hon säger. känner mig som i 7:an när min kompis Malin och jag satt längst bak på engelsklektionen och bara fnissade och fnissade. skrattanfallen löste av varandra och tårarna sprutade. det var tider det.

tänker och tänker på om jag ska sluta amma på natten. men det känns som ett för stort projekt. varför skjuter jag på det när jag VET att det blir jobbigare ju längre jag väntar? så jobbigt.

onsdag 6 augusti 2008

Poker

J är på pokerkväll med grabbsen. jag har varit "ensam" med flickorna. det går okej. intensivt...men okej. E är ett mirakel och sköter sig så ljuvligt när vi är själva (utan J) och ellen är också "duktig". ester ja... hon är otålig... min lilla prinsessa, ester... hon kan NÄSTAN åla framåt nu och hon blir bara mer och mer otålig ju närmre hon kommer liksom... mina fina fina fina tjejer!!!

pratade med en vän precis. en av de bättre man kan ha faktiskt. hon berättade att en vän till henne förlorat sitt barn. 5 månader gammalt. sånt får inte hända. punkt. ingen ska behöva ta sig igenom sånt. punkt igen.

bion var grym idag. jag hade glömt hur gott det luktar med bio. filmen var kul och jag är glad att vi valde den. precis lagom för E.

Frukost

J's kompis är här. vi har bjudit på frukost. bebbarna sover och E leker med L. livet går sin gilla gång på något vis. strax ska E och jag iväg på bio. J och jag låg och pratade till 01 igår. varför gör vi alltid så? varför går vi inte och lägger oss i vettig tid? vi vet ju att vi måste upp vid 8. eller 7. det är precis som att man vill dra ut på vuxentiden (alltså tiden då alla barn sover) som börjar runt 20/21. jaja...

tisdag 5 augusti 2008

Sitter i spjälisen




Kexchoklad

jag tänker hela tiden att NU ska jag ta tag i mina sista kilon och min mage. men så sitter jag ändå här med min kexchoklad... förstår ingenting. kanske borde sluta obsessa med magen och njuta av chokladen istället? eller så får jag ta tag i det på riktigt... jag har nog inte riktigt bestämt mig än.

Sitter

de sitter så bra nu, girlsen. mamman är stolt. försöker få dem att lära sig vart lampan är men nej. de bara skrattar när jag pekar på lampan. de förstår mig helt enkelt inte.

E och jag var iväg och handlade i förmiddags. underbara barnet. alltid så duktig när man har henne med sig liksom. försöker att inte använda ordet duktig när jag berömmer henne dock. duktig flicka... nej, såna finns det gott om. försöker berömma annat. eller använda andra ord.

nu är J iväg med E och hennes polare på något sånt där lekland på Hising Island. i morgon ska E och jag på bio. först ville hon se "Den magiska leksaksaffären"... men hönsmamman (myself) tror att den är bättre för lite större barn (för svårförstådd...och därmed läskig) så jag sa att biljetterna är slut till den i morgon. istället ska E och jag se nya Laban... "Spökdags". jag tror på idén att barn förstår det de ser. eller iallafall det mesta av det de ser. det ska bli urmysigt. det är första gången E går på bio. passar på att få gjort lite småutflykter nu sista semesterveckan. bara Liseberg har vi sparat...får se när det blir.

nu ska jag vila lite medan jag kan. kanske till och med få läst lite i min goda bok?

måndag 4 augusti 2008

Sytrådarna

det var så trevligt idag när hon var här. bästisen alltså.

E har lekt med kompisen L HELA dagen. så härligt när de rockar loss till mora träsk och flamsar! det är mycket prinsessor nu. och prinsar. och att bli kär. varför handlar alla filmerna om prinsessorna? prinsen är bara en menlös bifigur... iallafall i askungen, törnrosa, snövit, tummelisa, skönheten&odjuret, lilla sjöjungfrun... osv. skönheten och törnrosa har vi inte sett här hemma ännu...men ni hänger med va? filmerna handlar ju bara om tjejen. för att tjejer är bäst? eller för att framställa oss tjejer som needy personer som bara trånar efter prinsar utan att åstadkomma något själva? tacka vet jag pippi. hon klarar sig minsann själv. utan prinsar och fånerier.

E ville inte riktigt somna nu på kvällen så hon fick sitta uppe en stund med mig. ett program om friidrottsfolket: Klüft med flera. kul att förklara vad som hände med Christian Olssons ben. sjukgymnast som man är och allt... "du förstår muskeln består av många många små muskeltrådar...som mormors sytrådar ungefär... och en sån tråd gick av"... innan hon somnade... "mamma, har jag också såna där sytrådar i benen?"

Rain

snart kommer min gamla bästis hit. bästis är kanske ett fånigt ord..men ändå. det är så det känns. ska bli roligt att se henne. snart flyttar hon till en annan stad (igen) och det är ju sådär... men så länge hon håller sig i sverige... hihi. då är det okej.

vänskapen är så svår, tycker jag. en vän som är så himla himla nära kan kännas så långt ifrån bara något år senare. min vän som kommer idag lärde jag känna på gymnasiet. då levde vi i princip samma liv. gick på gymnasiet, samma klass, jobbade extra på gyllene fågeln (mackedonken) varje helg.... ja, ni vet. nu däremot. jag har tre barn med allt vad det innebär och hon gör karriär och har precis blivit sambo. då krävs det mer av en. för att hålla vänskapen vid liv. vänskap, precis som kärlek, är ju inget som överlever bara av sig självt. det tror iallafall inte jag. det krävs lite av de inblandade. annars dör den. både vänskapen och kärleken.

dags att koka lunch.

söndag 3 augusti 2008

Söndagen

hos vänner i förmiddags. när vi kom hem lekte E med kompisen L på gatan... härligt! hon har varit på semester en vecka så hon var efterlängtad.

efter att barnen somnat nu på kvällen vattnade jag mina blommor. det är helt klart min favvishushållssyssla. I love my flowers. jag har skrivit det förut... men OM jag någon gång i livet får tid för en hobby så tror jag det får bli mina blommor. kanske utöka min hittills lilla samling. rejält.

i morgon varnar smhi för mycket regn. jag ska till barnmorskan och diskutera framtida prevention. svåra frågor. ska iallafall bli roligt att se henne igen. barnmorskan alltså.

lördag 2 augusti 2008

Fånigt

en kul lite fånig grej är att ellen alltid är till vänster. eftersom hon var det i magen så är hon det nu i nya rummet och i vagnen och ja... fånigt, va?

bilder på rummet




Barn

E om vad barn gör: "leker, sover, äter och tar sina eskimådroppar".

E har börjat med eskimådroppar ganska nyligen. J tycker att det är bra.

idag har mor och far varit här. hjälpt oss. vi har fått upp två rullgardiner och fixat med småttisarnas rum lite. det är massor kvar där...men det är ingen idé att inreda för mycket när de är så små. man ändrar ju sånt där så ofta i början. de har ju liksom inga direkta leksaker som är deras ännu. vi har en korg med deras prylar i lekhörnan i vardagsrummet... och som alla vet så dröjer det ju cirkus 4 år innan barn börjar leka på sina rum. själva. helst är ju barn där de vuxna är. ska bli kul att se när de börjar leka med varandra. ibland ser de på varandra. men eftersom de alltid är ihop så vet de ju inget annat. knappt så de märker varandra. ibland tror jag att de tror att de är samma. om nån förstår. det verkar iallafall som om de mer och mer börjar visa sina personligheter. ellen är lugn och harmonisk. ester otålig som ett ilsket bi. helt sjukt hur olika de är. ellen äter och frodas och ester skulle nog helst amma till hon blir sådär 3 år eller så. fast föda är inte för henne liksom. vällingen är okej däremot. ellen verkar inte så sugen på välling...men det är nog mest för att hon äter så bra med mat under dagen så att hon inte är hungrig på kvällen när det är vällingtime.

i morgon bär det av till goda vänner i västra delen av stan. en semestervecka kvar sen. för J. jag blir la hemma några månader till eller så. men jag vet inte om det kallas semester.

fredag 1 augusti 2008

Short

kort idag. J vill att vi ska umgås.

känner mig supertrött idag. sömnig och sämre tålamod än vanligt. nya tag i morgon. I wanna be a good parent, you know.

vi har flyttat ned storsängen (2,70 m bred). eller ja, J och hans mamma gjorde det. i morgon ska vi fixa lite med det. har hört att det ska bli sämre väder i morgon. så skööööööööööööönt. vi har bastu här.

nightnight.